Επικοινωνία
Τ. 211.2159.891
F. 211.0125.431
Ευξείνου Πόντου 147
Ν. Σμύρνη, 17123 Αθήνα

Στυτική δυσλειτουργία και στρες


                                                                                                                     Γράφει η Ντελίκου Κατερίνα

                                                                                                                          Ψυχολόγος, Msc.

 

    Οι σεξουαλικές διαταραχές αποτελούν μια κατηγορία διαταραχών οι οποίες πιστεύεται ότι είναι από τις πιο διαδεδομένες ψυχογενείς διαταραχές στο γενικό πληθυσμό, με ποσοστό που κυμαίνεται από 0-1% έως και 38% στο Δυτικό κόσμο. Ειδικά σε ότι αφορά την στυτική δυσλειτουργία, το στρες είτε αποτελεί έναν από τους παράγοντες  που προκαλούν το πρόβλημα είτε το επιδεινώνει. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι 1 στους 10 άνδρες παγκοσμίως παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία  και 1 στους 5 εμφανίζει μειωμένη σεξουαλική όρεξη που σχετίζεται με εργασιακό στρες, καταλαβαίνουμε ότι η ανάγκη  κατανόησης και αντιμετώπισης του στρες είναι επιτακτική.

 

 

Τι προκαλεί στρες;

 

    Το στρες μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε απαιτεί από το άτομο να προσαρμοστεί ή να αντιδράσει σε μια αλλαγή του περιβάλλοντός του ή ακόμα και από την προσδοκία ενός τέτοιου γεγονότος. Στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι ακόμα  και χαρούμενα γεγονότα ζωής, όπως είναι ένας γάμος ή μια εγκυμοσύνη. Το ανθρώπινο σώμα απαντά σε αυτές τις προκλήσεις με σωματικά, ψυχικά και συμπεριφορικά μέσα. Οι στρεσογόνοι παράγοντες διακρίνονται σε φυσικούς (υπερβολικός θόρυβος, ρύπανση, υπερβολική  ζέστη, ψύχος) και ψυχολογικούς (επιλογές στον τρόπο ζωής, ψυχοεσωπροσωπικές επιρροές). Επίσης, ανάλογα με την χρονική τους διάρκεια διακρίνονται σε οξείς, χρόνιους και καθημερινούς μικροπαράγοντες (έλλειψη χρόνου, κυκλοφοριακή συμφόρηση, διαπληκτισμοί).

 

 

Πώς το στρες συνδέεται με την ασθένεια;

 

    Η επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων εξαρτάται από την εκτίμηση των απαιτήσεων και των διαθέσιμων πόρων η οποία πυροδοτεί αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις που με τη σειρά τους ενεργοποιούν σωματικές ή συμπεριφορικές αντιδράσεις αυξάνοντας σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο για σωματική ή ψυχική νόσο.

 

 

Πως το στρες συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία;

 

    Σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι πέραν των οργανικών παραγόντων και της γήρανσης, οι χρόνιες ασθένειες (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης) και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Οι πρώτες συνδέονται με το χρόνιο στρες, μέσω της χρόνιας ενεργοποίησης του άξονα του στρες, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τη λειτουργία όλων των ομοιοστατικών συστημάτων του οργανισμού, όπως το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό κα. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνιστά έναν δυσλειτουργικό τρόπο διαχείρισης του στρες διότι παρότι παρέχει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσω της καταστολής του άξονα, επιβαρύνει τον οργανισμό σε βάθος χρόνου υιοθετώντας επιβλαβείς συμπεριφορές (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, κατανάλωση γρήγορου φαγητού και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας).

 

    Το στρες μπορεί να αποτελέσει τόσο αιτιοπαθογενετικό ρόλο όσο και να συντηρήσει τη στυτική δυσλειτουργία. Η στύση προκαλείται από μια αύξηση της αιματικής ροής στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Όταν ο άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένας αντανακλαστικός μηχανισμός αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες και ταυτόχρονα μειώνει την απαγωγή του από τις φλέβες, έτσι ώστε το αίμα να εγκλωβίζεται υπό πίεση στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Στην περίπτωση που ο άνδρας στρεσαριστεί η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται. Το στρες συνοδεύεται από την απελευθέρωση αδρενεργικών ουσιών (αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης ) στο αίμα, οι οποίες φτάνουν στην κυκλοφορία του πέους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και προκαλούν σύσπαση των αρτηριών και διαστολή των φλεβών, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την απαγωγή του αίματος από το πέος και τη χάλασή του.

 

    Όταν κάποιος έχει πολύ στρες για την αυτή καθεαυτή σεξουαλική διαδικασία, ενεργοποιείται ο μηχανισμός που προαναφέρθηκε και αναστέλλεται η διαδικασία στύσης με αποτέλεσμα την αποτυχία ολοκλήρωσης της σεξουαλικής πράξης. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί επιπρόσθετο στρες στο άτομο για την επόμενη φορά, γεγονός που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

 

 

Πώς η διαχείριση του στρες βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας;

 

    Οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής (PDE5-Is) με την αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα μετά από 3 μήνες. Στην αλλαγή τρόπου ζωής περιλαμβάνεται η τήρηση ρουτίνας, η έναρξη φυσικής δραστηριότητας που καταστέλλει την παραγωγή των ορμονών του στρες και η μείωση του βάρους με βελτίωση διατροφής. Επιπλέον, συνίσταται αλλαγή του τρόπου σκέψης μέσω γνωσιακών τεχνικών και συγκεκριμένα της γνωσιακής αναδόμησης κατά την οποία το στρεσογόνο γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργικές αντιδράσεις επανερμηνεύεται. Για παράδειγμα, μπορεί να επανερμηνευθεί η ενδεχόμενη επίκριση της συντρόφου στην πρώτη αποτυχημένη σεξουαλική επαφή.

 

    Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η στυτική δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε άνδρες κάτω των 60 ετών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον. Μέσα από τεχνικές πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης της στυτικής δυσλειτουργίας, από τη στιγμή που η τελευταία αποτελεί ισχυρό προβλεπτικό παράγοντα για καρδιαγγειακά νοσήματα.Εκδήλωση Ενδιαφέροντος


Όνομα Μήνυμα
email
ΤηλέφωνοΕπικοινωνία
Τ. 211.2159.891
F. 211.0125.431
Ευξείνου Πόντου 147
Ν. Σμύρνη, 17123 Αθήνα